Община Велико Търново


Община Велико Търново се намира в Северна България. Град Велико Търново е административен център на Област Велико Търново. Разположен в долината на река Янтра, на разстояние 241 км. от столицата София, 228 км. от град Варна и 107 км. от град Русе.
Населението на Община Велико Търново е 91 103 души, а площта, върху която се намира е в размер на 885 квадратни километра.
Местоположението на града е кръстопът и важна точка за множество пътища, търговски връзки и маршрути, което е подпомогнало икономическото и културно развитие от древността до наши дни.
Търново е третата поред столица на българската държава (от 1187 г. до 1393 г.) По време на своя средновековен разцвет градът е играел важна роля на европейската икономическа и политическа сцена. Днес, сякаш за да напомня на отминалата мощ на Второто българско царство, над старата столица се извисява възстановената крепост на хълма Царевец.
Голяма част от сградите тук са запазили традиционния си български стил и това създава уникалната атмосфера в града. Повечето улички, които пълзят по хълмовете на Търново, са тесни и криволичещи, но изпълнени с неповторимо очарование. Много от старите сгради са превърнати в хотели, ресторанти и музеи, които целогодишно посрещат посетители.
Старата столица е много важен образователен център. Местните средни и висши училища се определят като едни от най-добрите в страната. Много млади българи идват тук, за да получат добро образование, което да им осигури възможности за реализация в България и Европейския съюз.
Възможностите за развлечение в града са многобройни. Освен красивата си архитектура, Велико Търново предлага на своите посетители голямо разнообразие от музеи и забележителности, пръснати из калдаръмените улички. Културният календар на старата столица е изпъстрен с различни фестивали, представления и събития, които са разпределени през цялата година. Нощният живот на града също кипи неудържимо и предлага както богато разнообразие от участия, клубни изяви и концерти на български и чуждестранни изпълнители, така и различни барове и заведения.
На уморените от обикаляне посетители Велико Търново може да предложи многобройни места за хапване. Тук можете да опитате както от традиционната местна кухня, така и да се насладите на екзотични вкусове от всички краища на света.
Велико Търново е уникално кътче, съхранило българските дух и традиция през вековете. Но освен живо свидетелство за героичната и богата българска история, страропрестолният град е модерен и жив културен център, който неудържимо подканя всеки посетил го веднъж, да се върне отново.


 

Моля изчакайте